Våren gjør noe med oss alle. Det å se noe våkne til liv. Grønne spirer som presser seg gjennom siste rest av snø og is akkompagnert av varmende sol og fuglekvitter. Nå bugner hagesentrene over av vårplanter og vi er så uthungret på farger og frodige blomster etter en kald vinter. I denne filmen får du flere tips og råd, som jeg også har skrevet litt mer om i teksten under.
For meg så er det den vakreste tiden på året. Jeg har store forventninger og elsker de første mulighetene til å skape et rom for vårens planter på uteplassen.
Jeg tenker at et inngangsparti eller en sitteplass i solen er det første som trenger litt oppfriskning. Det er viktig at du bruker plantekar som tåler frost så kan de stå ute hele året. BEDD er da et godt alternativ. Tenk en gruppe på 3, det kan fint være kombinasjon av kasser urner eller kurv av forskjellig materiale og størrelse. Fyll alltid et lag med leca i bunnen, slik at du får en god drenering, dekk så til med en fiberduk slik at fukt kan transportere fritt. Fyll videre på med god plantejord, jeg anbefaler en jord basert på kompost. Så er det bare å slå seg løs med planting.
Jeg synes det blir vakkert med en kombinasjon av små oppstammende trær som forskjellige salix, prydkirsebær, eller dvergsyrin og buksbom formet som kuler eller kjegler. Du har også mange barlind sorter som egner seg godt. Dette er planter som kan stå hele året i en urne som en base. så bytter du bare ut de andre plantene etter som sesongen går. Vårblomstrende planter, sommerblomster, høstblomster og dekor til jul. Da har du noe vakkert å se på hele året.
Jeg planter tidlig med de blomstene som tåler mest kulde. Vårlyng, stemor, løkblomster som krokus, påskeliljer og perleblomster er fine. Kombinert med bladplanter som eføy og Muehlenbeckia (pletter i luften). Disse tåler også kulden godt. Jeg har prøvd ut stemorsblomster ned mot minus 10, og de har klart seg fint hos meg. Når det blir kaldt så ligger de helt flatt ut, men når varmen kommer så reiser de seg fint. Neste omgang med vårplanting kan du prøve deg med ranunkler, tusenfryd, forglemmegei og primula. Disse trives best ned til 0 grader men klarer fint litt nattefrost. Selv om det er kaldt og frost så er det viktig å huske på å vanne godt!
For meg så er det lille ekstra viktig for å skape en helhet og binde elementer sammen. Jeg dekorerer gjerne med grønn mose, røtter, grener og steiner i kassene og ved siden av. Slipp fantasien litt løs. Sett frem noen fine lykter med kubbelys, en god stol med et varmende skinn eller pledd. Da får du en innbydende sitteplass eller inngangsparti og kan ønske gjestene velkommen.