Hvordan bygger jeg en BEDD kasse med hjul i dobbel høyde?

Start med montering av hjulene. Deretter monterer du begge langsidene mot bunnplaten. Når du monterer de nederste kortsidene, monteres disse med hullsystemet OPP. (Panelene festes bare til langsidene, og ikke til bunnplaten). Så kan du montere neste nivå med kortsider mot de nederste. Siste nivå med langsider, monteres så til de to kortsidene. Se video nummer to på denne siden for tips til å bygge BEDD i to høyder.

Kan BEDD kassen stå ute med jord hele året?

Ja, BEDD kasser kan trygt stå ute med jord hele året. Panelene i 1mm knekt stål gir robust avstiving og nylonskruene som benyttes til montering tåler både varme og kulde svært godt. Merk at ulike planter har ulike forutsetninger for å overleve i en tøff nordisk vinter. Hvis du lever i en klimasone med langvarig frost om vinteren, er det viktig å velge planter som tåler frost i jorden. De er det heldigvis mange av.

Må selvvanningstanken tas opp før vinteren?

Nei, selvanningstanken for utendørs bruk er designet for å tåle vinter og frost. Den kan trygt stå ute med vann / is gjennom vinteren, men av hensyn til jord og planter, anbefaler vi å redusere vanning og la jorden tørke ut litt mot slutten av sesongen. Dersom det er mye nedbør på høsten, og tanken fyller seg opp, kan den evt tømmes litt før frosten ved hjelp av en hevert.

Hvor lenge vil en BEDD kasse vare?

BEDD er designet for å tåle tøffe, nordiske forhold uten å ruste, sprekke eller miste farge. Panelene er i 1 mm stål med aluzink behandling mot rust. Utenpå denne beskyttelsen bruker vi den mest værbestandige og UV bestandige pulverlakken fra ledende lakk-leverandører. Nylonskruene som benyttes til montering tåler både varme og kulde godt, og er også enkle å få opp igjen hvis kassen skal demonteres. Hjulene kommer fra Svenske Tente, og er testet hos Sintef for vektbelastning opp mot 70 kg pr hjul. Det er mer enn nok! Etter 8 år i salg har vi nesten ingen klager eller returer av BEDD kasser.

Hvor mye leca og jord trenger jeg til en BEDD kasse?

Mengden med Lecakuler og jord til kassen vil avhenge av kassens størrelse, evt. bruk av selvvannings-innsats og jordens tetthet og kvalitet. Til kasser uten selvvanningstank, anbefaler vi å fylle 5-6 cm lecakuler i bunnen, før man legger over en fiberduk og har i jord. Dette tilsvarer ca 15-20 l lecakuler til en 120x40 kasse og 10-15 l leca til en 60x60 eller 80x40 kasse. Mengden jord vil avhenge av hvilken type jord du velger, og hvor porøs den er. Vi anbefaler å bruke en god kompostjord uten torv for å gi plantene optimale vekstforhold og redusere miljøskaden av torvjord. Til en 120x40 h50 kasse går det som regel 4-6 40l sekker med jord, avhengig av størrelse på rotklumper til plantene dine. Vi anbefaler å fylle jord nesten helt opp til kanten av BEDD kassen, da den normalt vil synke litt sammen over noen uker. Til en 60x60 h40 og en 80x40 h50 kasse går det 3-5 sekker med jord. Dersom du har en selvvanningstank nederst i kassen, tilsvarer det volumet ca 1,5 sekker med jord.

Hvordan rengjør jeg brun kant på bunnplaten?

En BEDD kasse full av jord, vil ha noe avrenning av jordfarget vann langs bunnplaten. Det kan etterlate et belegg som kan minne om rust, men som er enkelt å vaske bort. (Bunnplaten er 100% rustfri). Vi anbefaler å bruke en miljøvennlig såpe (f.eks. C-soaps "Vidunderkrem") og en stiv børste eller svamp. Dette kan med fordel gjøres 1-2 ganger i året. UNNGÅ bruk av stålull, stålbørste eller rengjøringsmidler som kan fjerne rustbeskyttelsen.

Hvordan får jeg en jevn og fin rustfarge på plantekasser i ubehandlet stål?

BEDD paneler i ubehandlet stål / rust er blanke (ikke rustet) når du mottar dem. For å få en pen og jevn rustfarge, anbefaler vi å montere kassen, og så spraye utsiden og karmene av panelene med 7% husholdningseddik, 1 gang pr. dag over 3 dager. Da få du en jevn og fin rustpatina. Merk at det vil kunne forekomme noe avrenning av rustvann under prosessen og senere ved mye nedbør. Hvis du vil unngå farging på underlaget, anbefaler vi paneler i rustfarget lakk.

Hvorfor drypper det vann ut når jeg har selvvanning?

Det er ikke uvanlig at det drypper små mengder vann ut av BEDD kassen (2-5 dl) selv om man har en selvvanningstank. (Tankene er støpt i en robust plast som tåler å stå ute med vann om vinteren. En skade på tanken ville medført 15-20 liter vann i fri flyt dersom den var skadet ved påfylling).  

Ved tørr jord trekkes det mye vann opp i de nedre jordlagene ved påfylling av vann, og noe av dette kan finne veien langs lokket på selvvanningskassen og ut gjennom dreneringshull og karm.  (Litt som en svamp ikke vil klare å holde på alt vannet om den dyppes i en bøtte). 

Det er ikke nødvendig å fylle på vann selv om målepinnen faller i dagene etter påfyll. Da risikerer man for mye fukt for plantene. Det beste er en rutine med 10-20 liter vann hver 3-4 uke, og at jorden får lov til å tørke ut litt mellom påfylling. 

Ved utplanting av nye planter med lite utviklet rotsystem, kan det være lurt å «toppvanne» disse i 2-3 uker for å gi røttene litt ekstra hjelp i etableringsfasen. Følg gjerne med på fuktnivået 10-15 ned i jorden for å tilpasse omfang av toppvanning etterhvert som vannet fra tanken trekker oppover. 

Overskuddsvann, enten det trekkes fra vanntanken eller kommer i form av regn, må ha anledning til å drenere ut av kassen. Hvis ikke kan jorden bli sur og dårlig for plantene. Med levende planter i potter på terrassen, må man være forberedt på at vann drenerer ut på gulvet. Dette er det enkelt å spyle / rengjøre dersom det følger med litt jord i dette vannet. Utendør terrassebord skal ikke ta skade av vann, men akkurat når det drypper blir jo underlaget mørkt / fuktig. 

Skal det være plast- eller metallskruer på hjul og ben?

BEDD har helt siden etableringen i 2015 benyttet robuste nylonskruer til montering av paneler og bunn/hjul. Da vi introduserte hjul med brems i 2022, opplevde vi at skruehodene på nylonskruene stanget borti bremsen på hjulet. Derfor byttet vi alle skruer til rustfritt stål for hjul og ben. I våre videoer om montering av BEDD vil du fortsatt se montering med nylonskruer, men du skal montere hjul/ben med de metallskruene som følger med i posen. De er også enda mer robuste, og er ikke så utsatt dersom kassen rulles over en skarp kant på terrassen.

BEDD systemet forklart

I denne filmen får du en god innføring i alle komponentene i BEDD, og hvordan de kan brukes for å bygge plantekasser til ulike formål. Filmen er opprinnelig laget for våre forhandlere, men egner seg for alle som vil vite mer.

Montering av BEDD i dobbel høyde

Se denne videoen hvis du lurer på hvordan du monterer en BEDD kasse i dobbel høyde (50 cm). Trikset er å snu de nederste kortveggene med hullene opp. Det er ikke behov for å bore nye hull ved montering ;-)

Montering av andre modeller

Selvvanning til BEDD

I denne filmen ser du hvordan du monterer selvvanningstanken fra BEDD. For flere gode tips til bruk av selvvanning, trykk på knappen under.

Bruk av selvvanning i BEDD

Montering av BEDD med lekter

Dersom du ønsker en lavere profil på BEDD kassen, kan trykkimpregnerte lekter under bunnplaten være et godt alternativ til hjul eller ben. Se filmen for tips og råd om hvordan du gjør det.

Tips til plantekasser i drivhus

I denne filmen viser BEDD designer Bjørn Bye hvordan du kan bygge praktiske og varige plantekasser som er perfekt tilpasset ditt drivhus. Dersom ditt drivhus har et fint gulv, kan du bygge BEDD med drenerende bunnplater. Spørs oss gjerne om råd og løsningsforslag.

Sneglefri plantekasse

I denne filmen viser gartner Tom hvordan du kan lage en plantekasse til salat og jordbær som stopper brunsneglene fra å forsyne seg fra matfatet. Trikset er BEDD med ben og kobberteip som stopper sneglene.

Tips til hage på terrassen

Bli inspirert av Gartner Tom og hans frodige terrasse-hage. Med plantekasser fra BEDD er det enkelt å skreddersy en løsning som passer din uteplass. Se filmen til venstre, og finn mer inspirasjon på BEDD bloggen.

Til BEDD bloggen