Video

Ofte stilte spørsmål

Hva koster frakt ved nettbestilling fra BEDD?​

Når du bestiller produkter fra BEDD på nett, vil det påløpe en fraktkostnad basert på leveransens totale vekt. Dette kalkuleres før utsjekking av nettbutikken. Kostnaden for frakt er som følger:

 • Små bestillinger / deler under 2 kg: 99 kr
 • Enkeltpakker med paneler / tilbehør 2-7 kg: 299 kr
 • Enkle kasser med bunn / hjul: 7 - 50 kg - 399 kr
 • Større løsninger 50 - 100 kg - 499 kr
 • Bestillinger over 100 kg - 599 kr

Vi anbefaler å besøke en av våre forhandlere som har varer på lager, da sparer du frakten og kan samtidig handle lecakuler, jord og planter til kassen din. 

Hvordan monterer jeg BEDD?​

​Plantekassene fra BEDD er enkle å montere. Det skal ligge instruks i alle esker med paneler. Hvis du fortstatt er i tvil, anbefaler vi å besøke siden med filmer som viser hvordan du monterer en rekke ulike løsninger.  

 Montering av BEDD

Hvordan kan jeg planlegge en stor løsning?​

BEDD plantekasser kan monteres sammen på en rekke ulike måter for å passe perfekt til ulike uteplasser. Du kan bygge sammenhengende løsninger i lengde, bredde, høyde og vinkel. Hvis du vil finne en løsning som passer perfekt for din terrasse, balkong eller hage, anbefaler vi å prøve vårt digitale tegneprogram. Det gjør det enkelt å definere målene på uteplassen, og bygge en løsning som passer. Se filmen om hvordan du bruker tegneprogrammet først!  

 

BEDD tegneprogram

Hvordan beskytter jeg terrassen hvis jeg ønsker et BEDD på tredekke?​

Hvis ditt BEDD skal stå på dekke av tre, kan det være lurt å velge en modell med bunn og hjul eller ben. Hjul kan du velge for enkle kasser, ben bør brukes ved større, sammenkoblede løsninger. Du kan også velge å legge tilpassede lekter / planker i trykkimpregnert materiale under bunnplatene i stedet for ben. Det vil gi lufting og god avrenning fra kassene. Bunnplatene fra BEDD har huller som gir god drenering, men det er viktig å fylle kassen med 5-7 cm lecakuler, og dekke disse med en fiberduk før du fyller på med god kompostjord. Det vil sørge for god drenering og en renest mulig avrenning fra kassene. 

BEDD med bunn og ben

 

Hvilke materialer er brukt i BEDD?

BEDD produseres i nært samarbeid med Tronrud Engineering i Moss, som har et av Norges mest moderne anlegg for tynnplateproduksjon. 

 • Paneler og skjøtestykker i sort, hvitt og rustlakk er i 1mm knekt stål som er varmforsinket  mot rustangrep (Aluzink behandling). I tillegg er panelene beskyttet av en UV bestandig pulverlakk som gir ekstra beskyttelse og en overflate som holder seg pen i mange tiår. 
 • Paneler og skjøtestykker i Galfan er laget av galvanisert stål med en såkalt AFP (Anti Finger Print) overflatebehandling. Dette gjør at panelene beholder en pen overflate som ikke blir flekkete av fingeravtrykk og som er enkle å rengjøre. Merk at paneler i Galfan kan ha litt større variasjon i uttrykk enn lakkerte paneler, og at det kan forekomme svake striper fra produksjonsvalsene. Dersom paneler i Galfan blir stående tildekket i fuktige omgivelser, kan det oppstå hvitrust på overflaten. Dette kan være utfordrende å fjerne, og er ikke dekket av garantien mot brunrust. Pass på at kassene ikke blir tildekket eller satt tett inntil materialer som kan gi langvarige, fuktige forhold uten lufting. 
 • Paneler og skjøtestykker i stål/rust er laget av 1mm knekt svartstål / ubehandlet stål, som derfor vil ruste naturlig. Beregninger tilsier at det vil gå ca 10 år før det er fare for gjennomrusting og huller i panelene. Lokale forhold vil være avgjørende for dette. Merk at paneler med naturlig rust vil ha noe avrenning som kan gi farge til terrassedekket. Vi anbefaler derfor ikke stål/rust til prosjekter hvor man vil unngå dette. BEDD har ikke paneler i Corten stål, da dette materialet er for tykt og sprøtt til å passe vår produksjon. 
 • Bunnene til BEDD er også i varmgalvanisert stål, og er godt beskyttet mot rust. Merk at jordvann som siver ut langs bunnplaten kan forårsake avleiringer og farge som ser ut som brun rust. Vi anbefaler å rengjøre kanten av bunnplaten med en stiv børste eller skuresvamp hvis dette skulle forekomme. 
 • Hjul og ben fra BEDD er rustfrie og testet for trykkbelastning fra 55 kg opp til over 100 kg per hjul. Det gir trygghet for at hjul og ben holder godt selv for store kasser. Hjulene kommer fra den Svenske kvalitetsleverandøren Tente
 • Skruene fra BEDD er i robust og værbestandig nylon, som gir høy belastningsevne og holdbarhet, samtidig som de er svært enkle å montere. Skruene er levert av den ledende aktøren Bossard

 

Hvordan kan jeg fremskynde prosessen for BEDD som skal ruste​?

For å få BEDD i ubehandlet stål til å ruste raskere kan du først vaske panelet med et fettfjerningsmiddel, og deretter påføre 7% eddik eller saltvannsoppløsning med en sprayflaske. Vi anbefaler å blande ut ca 2-3 spiseskjeer med salt i kokende vann, avkjøle dette og så påføre 1-2 ganger tre dager i strekk. Da vil du se at prosessen kommer i gang raskere. Etter tre dager vil du få en fin rustpatina som bare blir varmere og penere etter hvert. Les mer om dette i vår blogg

Rusting av BEDD

Kan BEDD settes direkte på jorden i hagen?

Ja, BEDD kan du montere og plassere rett mot jorden i hagen. Da er det ikke nødvendig å legge Leca-kuler i bunnen. Grav gjerne litt i jorden der bedet skal stå for å gi plantenes røtter god tilgang til det underste jordlaget. Hvis underlaget er ujevnt, og spesielt hvis du bygger en større modell, bør underlaget avrettes først. For større bed anbefaler vi å avrette terrenget med et rammeverk av trebjelker som sikrer at bedet er i vater når det skal monteres. Fyll gjerne noe leca kuler under bjelkene eller bedet for å unngå at frost/tele påvirker formen over tid. 

BEDD støttemur

BEDD støttemur

Hva veier en BEDD plantekasse?

Dette er litt avhengig av hva slags jord du bruker men ca vekt er som følger:

 • 120x40 i 50 cm høyde fylt med leca og lett fuktig jord - 120 kg
 • 120x40 i 25 cm høyde fylt med leca og lett fuktig jord - 53 kg
 • 60x60 i 40 cm høyde fylt med leca og lett fuktig jord - 55 kg

​Hvis du planlegger en større BEDD løsning på takterrasse eller balkong, anbefaler vi å sjekke eventuelle vektbegrensninger per kvadratmeter. BEDD har svært lav egenvekt i forhold til kasser i tre, betong eller sveiset stål, og er derfor ofte et godt alternativ. 

Hvor mye  jord fyller jeg i kassene? 

Når du skal fylle kassene med jord anbefaler vi at du først legger et lag med leca i bunn, ca. 5-10 cm. Deretter legger du på en fiberduk før du fyller kassen med jord og kompost. Til en BEDD kasse i størrelse 120x40 i høyde 50 cm går det ca 6 sekker med 40 liter jord. Videre går det ca. 4 sekker i en kasse som er 60x60 i høyde 40 cm.