I forbindelse med Den Store Hagemessen fikk BEDD prøver på Gardena Aquabloom og Gardena Micro Drip System. Nå har vi testet begge disse produktene i BEDD kasser over tid, og deler erfaringer med våre lesere.
Riktig vanning av plantene kan være en stor utfordring. Spesielt i sommermånedene med lange, tørre dager og perioder da man er på ferie. Derfor er det god grunn til å se på produkter som gjør jobben enklere, og som sikrer plantene dine akkurat nok vann, enten du selv er hjemme eller ikke.
Gardena Aquabloom
Dette smarte, lille systemet kommer som en "alt i ett pakke" som kan brukes til både større kasser og til flere potter som står i nærheten av hverandre. Pumpen er integrert i kontrollenheten med timer og solcellepanel. Gardena tilbyr en vanntank med lokk på ca 8 liter som et tillegg til settet, men man kan trygt bruke en annen vanntank som reservoar. Erfaringen er at Gardenas tank må fylles hver 3-4 dag. Det er litt kjedelig hvis man er på ferie i en uke eller to.
Vi testet systemet med strøm fra solen, og ser at dette fungerer helt utmerket. Det er verd å merke seg at kontroll-enheten med solcellepanelet bør få rikelig med sol på seg i løpet av dagen. Hvis den blir stående mye i skygge, er det fare for lavere effekt og mindre fordeling av vann.
Det første vi gjorde var å plassere vanntanken i skjul bak kassene. Ned i tanken plasserte vi tilførsel-slangen med det medfølgende filteret. Slangen ble så ført opp til kontrollenheten med solcelle-panel, som også er pumpen som bringer vannet videre. Deretter var det bare å koble opp slangestykker med vanningsdyser med passende mellomrom. I våre kasser er det ca 25-30 cm mellom hver dyse. En rekke små koblinger og skjøtestykker gjorde det enkelt å skape forgreninger ut i alle kassene vi skulle dekke. Medfølgende jordpinner ble brukt til å feste de tynne slangene i jorden for å holde dem på plass.
Etter en full dag med lading av batteriet, ble systemet satt i gang ca 23 på kvelden. Det er en fordel å vanne etter at solen har gått ned, for å redusere fordamping og vann på blader som kan bli svidd av solen. Vi valgte å stille inn kontroll-enheten på én runde med vanning i døgnet (24t) i 20 minutter. Dette ser ut til å være mer enn nok for både blåregn, kattemynte, lavendel og tulipaner.
Den medfølgende tanken holder ca 7-8 liter vann, og må med dette intervallet etterfylles hver 3-4 dag. Hvis du skal være borte lenger, er det ikke noe problem å erstatte den lille vanntanken med f.eks. en 25 liters vanndunk fra jernvarebutikken.
I perioder med mye regn, har vi rett og slett satt systemet på "av" for å unngå unødvendig vanning når jorden uansett får nok fra himmelen.
Gardena Micro Drip System
I et annet område av hagen, har vi flere store BEDD kasser som alle trenger regelmessig vann. Til disse la vi ut slanger og forgreninger som var koblet opp mot Gardenas Micro Drip System. Selve kontroll-enheten ble koblet til en utendørs kran, og etter at batteriet var satt inn, var det enkelt å programmere enheten for ønsket intervall på vanningen. (Jeg søkte på Youtube og fant en veldig enkel og forklarende film fra Gardena).
I den første kassen systemet skal vanne, valgte jeg å bore et 6mm stort hull på baksiden av BEDD kassen for å føre inn et tynt forgreningsrør. Dette ble så lagt i slalom mellom plantene, og avsluttet med et endestykke der kassen slutter. Hovedslangen fortsatte forbi den først kassen, under jorden og over til kjøkkenhagen. Her ble det lagt nye forgrenings-slanger med dyser for hver 30 cm. Da vi kom opp til en kasse med større bredde og jordvolum, koblet jeg over til en "svetteslange" som ligger oppå jorden og pipler ut rikelig med vann hver gang systemet skrur seg på.
Da alle slanger, forgreninger og dyser var lagt ut, stilte jeg inn kontrollenheten på 17 minutter vanning én gang i døgnet (fra kl. 23). Dette har fungert helt utmerket, og både blomster, rabarbra og grønnsaker ser ut til å stortrives.
Hvis du vil ha flere tips til ferievanning og løsninger for selvvanning, kan du lese dette innlegget med film og tips fra Finn Schjøll og Tom Egeberg Hvål.