Tips til ferievanning med Finn Schjøll

Vi håper alle på en varm og fin sommer, med bugnende blomster og hjemmedyrkede urter og grønnsaker fra kjøkkenhagen. Men, hvordan sikrer du at plantene dine får nok vann gjennom sommeren? Det er spesielt viktig i de dagene eller ukene du ikke er hjemme. Få tips fra Finn Schjøll og gartner Tom Egeberg Hvål i filmen under, og les mer flere gode tips til å bygge og dyrke i egne plantekasser under.

MERK at BEDD har lansert helt nye selvvanningskasser for utendørs bruk. Disse er lavere enn kassene Tom presenterer i filmen, og gir plantene dine enda bedre jordvolum. Se produktene under.

«Jeg valgte BEDD – de har utseende med seg, de tåler frosten, du kan trille de rundt i hagen og er helt enkelt geniale» Finn Schjøll

Se filmen med BlomsterFinn og Gartner Tom

Slik lykkes du med vanning

Det kan være en utfordring å sørge for at plantene har nok vann gjennom sommermånedene, men vel så utfordrende å sørge for at de ikke får for mye vann! Heldigvis finnes det løsninger som kan hjelpe deg med dette, og som gjør at du kan nye fridagene i trygg forvissning om at plantene dine har det bra.

1. Kunnskap og forarbeid før du dyrker

Når du planlegger for en frodig plantekasse, er det viktig å velge planter som trives i det samme jordsmonnet, og med det samme behovet for vanning. Snakk med ditt lokale hagesenter for å velge planter som trives under samme forhold. Det er også viktig å sørge for at kassene har god drenering, slik at overskuddsvann kan renne ut gjennom bunnen. Plantekasser fra norske BEDD møter alle disse kravene, og er i tillegg både rustfrie og frostsikre. Det anbefales å ha i 5-7 cm med leca-kuler i bunnen av kassene først. Deretter legger du på en fiberduk som hindrer jord i å trenge ned i leca-kulene, før du fyller kassen med god kompostjord. Les mer om tips til klargjøring og dyrking i BEDD på våre inspirasjonssider.

2. Selvvanningskasser med vanndepot

Det finnes en rekke gode selvvanningskasser og innsatser med et vanndepot i bunnen som røttene kan strekke seg mot. BEDD tilbyr slike innsatser til fire av våre mest populære modeller. 120x40 og 120x60 med 50cm høyde, samt 60x60 med 40 eller 50 cm høyde. Innsatsene består av en ytre kasse i 100% vanntett plast, og et lokk med jordveker som suger riktig mengde vann inn til plantene. I tillegg medfølger et påfyllingsrør og en nivåmåler som gjør det enkelt å fylle på med vann hver 3-4 uke.

Under normale forhold er det tilstrekkelig å fylle ca 10-12 liter vann gjennom påfyllingsrøret etter planting, og etterfylle med tilsvarende vannmengde hver 3-4 uke. Mengden vann vil avhenge av hvilke planter du har, og hvor tørste de er. Se våre selvvanningskasser og les mer om disse litt lengre ned på siden.

3. Dryppvanning med løsninger fra Gardena

Hvis du vil ha full kontroll over vanningen, og tilpasse vannmengde til flere kasser, anbefaler vi vanningssystemene fra Gardena. De har smarte modeller tilpasset ulike behov, og tilbyr også "Smart vanning" som gjør at du kan programmere for riktig vanning, og følge med eller justere vanning fra mobilen. I filmen over presenterer Finn Schjøll produktet Aqua Bloom, som drives av solcelle-panel, og ikke er avhengig av utendørs kran. Vannet kan du ha i en bøtte eller kanne, og systemet sørger for akkurat riktig mengde og fordeling gjennom dryppslanger og dyser i kassene. De større løsningene for dryppvanning passer også perfekt for deg som vil bygge plantekasser fra BEDD til større, sammenhengende løsninger. Da kan du bare skjøte på med så mange dryppslanger som du trenger, og nye ferien uten å tenke på vanning. Les mer om vår test av Gardenas produkter HER.

BEDD i naturlig rust
Hvit plantekasse fra norske BEDD

Finn din forhandler

BEDD har 100 kunnskapsrike forhandlere over hele Norge. Finn din nærmeste, og få hjelp med BEDD, jord og planter.

BEDD forhandlere