Sneglefri plantekasse med jordbær og salat - BEDD

Sneglefri plantekasse med jordbær og salat

Er du lei av at brunsneglen spiser fra kjøkkenhagen din? Nå har jeg endelig funnet en god løsning for å bli kvitt sneglene i kjøkkenhagen, så i år kan jeg ha alt for meg selv.

Tenk å kunne spise jordbær hele sommeren! Det finnes flere sorter jordbær som er remonterende og får bær frem til frosten kommer. I tillegg ønsker jeg å kunne høste deilige salater som Ruccola, isberger og hjertesalat til sommerens mange måltider. Men, hvordan kan du stoppe snegler fra å spise maten din, før du får glede av den selv?

 

Jeg bruker BEDD-kasser med bunn og ben. På benene fester jeg kobberteip - det liker ikke sneglene å krype over. De får nesten et lite støt. I tillegg har undersiden av bunnen til BEDD-kassene en skarp kant som sneglene har problemer med å komme forbi. I motsetning til andre typer sneglekanter, er denne under kassen og blir derfor ikke til fare for hendene til små jordbærtyver. 

Kobberteip mot snegler

Når kobberteipen er festet til bena, fyller du kassen med et lag på ca 5cm Lecakuler. Deretter dekker du til med en fiberduk som forhindrer jorden fra å blande seg med lecakulene og tette dreneringshullene i kassen. Fyll deretter kassen med god kompostjord, så er det klart for planting. I videoen over viser jeg hele prosessen:
 
Det finnes flere sorter remonterende jordbær jeg valgte Lizzy og Vesca Rugen
Lizzy får finn størrelse god smak på bæra, de får bær frem til frosten kommer, planten får utløpere som danner stiklinger og flere planter. Vesca Rugen, er månedsjordbær. De minner veldig om markjordbær i smaken og er en god herdig plante som får bær frem til frosten. Denne planten setter ikke utløpere, og den kan også fint egne seg som en kantplante. Jeg har også plantet Korona Jordbær. Dette er ikke en remonterende sort, men har nydelige store, smaksrike bær, som egner seg til syltetøy eller å spise friske. Dette regnes som en av hovedsortene i Norge.
 

BEDD med jordbær og salat
Sammen med jordbær planter jeg også salatplanter. Du får nå ferdige planter av salat slik at du slipper å så, da får du også raskere avling. Det tar litt tid før jordbærplantene vokser til så da er det greit å bruke den ledige plassen til andre ting. Liker du ikke salat kan du så reddiker, sette løk, eller noe annet du liker. Jeg tenkte å plante Isberger- og Hjertesalat.


Nå hadde jeg også en litt sliten dillplante på kjøkkenbenken som jeg tenkte å plante. Den klipper jeg litt tilbake, tar ut av potten og deler opp i små bunter som jeg planter mellom jordbærene.


Etter planting kan det være greit å dekke til med tynn, hvit fiberduk slik at salat og dill blir skjermet for sterk sol og frost den første tiden. Vann godt og gjødsle moderat. For mye næring til jordbær gir mye blader og lite bær.
Så er det bare å glede seg til søte jordbær helt til høsten sammen med knasende sprø salat.Og det beste av alt - jeg får ha godsakene helt for meg selv uten konkurranse fra Brunskogsneglen.
 
 
#jordbær #salat #snegler #kobberteip #sneglekant