Oppgradering av uteplassen - Del 2 - BEDD

Oppgradering av uteplassen - Del 2

Ting tar tid. Spesielt når man skal skape en helt ny uteplass hvor det tidligere bare var rusk og rask. Dette er fortsettelsen om vår egen bakhage, hvor kaninbur og viltvoksende Humle har dominert i ti år. Les mer om starten på prosjektet i blogg-innlegg nummer 1


Etter at alt av ugress var fjernet og grunnen var jevnet brukbart ut, kunne vi endelig montere blomsterkassene fra BEDD. Ettersom de skulle stå rett på bakken, var det ikke behov for bunn og ben. Vi la likevel fiberduk nederst i kassene for å unngå at ugress skulle skyte opp igjen fra grunnen. Ettersom terrenget var litt skrånende, var det nødvendig å krafse og grave litt for å få alle karmene i vater.


 Plantekasse grunnarbeid


Inspirert av Tid for hage på TV2, valgte vi å lage karmer av rustpaneler i ulike høyder, for å bygge blomsterkasser med et kubistisk og kreativt preg. I tillegg bygget vi en "pallekarm" variant med BEDD paneler i 120x80 cm, i to høyder. Dette skulle bli basen for mini-drivhuset som ble kjøpt inn hos Hageland i fjor høst. Drivhuset kostet ikke mer enn en tusenlapp, og er relativt greit å montere sammen. Bare husk å følge oppskriften pinlig nøyaktig, og vær ekstra varsom når glassene skal settes inn. Det bør gjøres når metallrammen er satt opp på karmen. Bruk gjerne en bit teip i hvert hjørne for å unngå at glasset løsner fra karmene når du setter inn glassene. Ettersom minidrivhuset står fritt oppå karmen, sikret vi det med en skrue i hvert hjørne, for å unngå at det kunne skli av BEDD kassen.

Pallekarm drivhus på BEDD paneler

Når plantekasser og minidrivhus var ferdig montert, var det klart for beplanting.  Hvit lavendel, scabiosa, sitrontimian, kattemynte og dahliaer ble satt ut i de laveste kassene. I de høyere kassene plantet vi to blåregn på 2 meter, som ble tvinnet inn i ribbeveggen som rammer inn plassen
 

Kjøkkenhage med BEDD og minidrivhus
Til slutt var tiden kommet for å legge belegningsstein. Først la vi duk over hele plassen, for å hindre ugress og humle å trenge gjennom grus og stener. Så la vi på ca 3 cm grov grus og 2 cm fin settegrus. Dette ble jevnet ut og trampet litt ned med en treplate på ca 1m2. Når alt så flatt og fint ut var det bare å legge på belegningstein. Vi valgte modellen AALTVEDT BELEGNINGSSTEIN RÅDHUS 1/1 GRÅMIX XL, og varierte litt med mønsteret for å få puslespillet til å gå opp mellom alle kassene. Når alle steinene var lagt, brukte vi rikelig med fugesand som ble kostet ned i sprekkene mellom steinene. Etter første runde, skyllet vi over med hageslangen. Neste dag, når det var tørt igjen, kostet vi inn nok en runde med fugesand for å låse steinene godt mot hverandre.

Kjøkkenhage med belegningsstein
 
Det var mye arbeid, men resultatet ble kjempefint! Nå har vi en helt ny uteplass med innfelte plantekasser, eget minidrivhus og et lite bord for morgenkaffen.

Dyrkingshage med minidrivhus og BEDD plantekasser
 
 
#BEDDirust #Belegningsstein #Minidrivhus #Drivhus