Oppgradering av uteplassen - Del 1 - BEDD

Oppgradering av uteplassen - Del 1

I en gammel hage kan enkelte områder forfalle helt. Spesielt når tiden ikke strekker til for alt en travel familie skal prøve å rekke over. Slik har det vært hos oss i årevis. I det mest solrike hjørnet av tomta har et gammelt skur og buret til Kalle Kanin blitt stadig gråere og tristere. Riktignok dekket av grønne og fine humleranker om sommeren, men det er også en aggressiv plante som hos oss kom helt ut av kontroll. Så da Kalle takket for seg (etter 12 år i buret sitt) var det på tide å røske opp litt.

Oppgradering i hagen
Den første oppgaven var å ta ned kaninburet og fjerne mest mulig av rotsystemet til humleplantene. De kan være både lange og kraftige, men ligger stort sett i det øvre jordlaget slik at mange røtter kan trekkes opp for hånd. De røttene som stakk dypere, ble enten gravd opp med krafse, eller kuttet med hagesaks. RoundUp er helt tabu i vår hage. Krafsen ble også brukt flittig for å få opp større steiner og jevne ut den svakt skrånende jordflekken. For å sikre at ikke jorden skulle rase ut, satte vi ned dype jordspyd som ga anlegg for trykkimpregnerte bjelker i forkant av plassen. Disse ble malt med sort Tjæralin maling, og fungerte også som anlegg for en ribbevegg for fremtidige klatreplanter.
 

Oppgradering av hagen
Ribbene, som var lister i ubehandlet furu, ble også malt med sort maling og festet mot veggen til det gamle skuret. Og når malejobben først var i gang, fikk også skuret en real vask og et lag med ny maling. Selv om plankene var både slitte og skeive, ble det en fin oppgradering for en billig penge. (Jeg kaller det å sminke liket).
 

Oppgradering i hagen
Når uteplassen var ferdig støttet opp og jevnet ut, var det på tide å plassere ut plantekassene fra BEDD. Vi har lenge ønsket oss et lite drivhus, og det kan løses med en ramme på 120x80 cm i to høyder. Det er den velkjente ”pallekarm-størrelsen” som gir mulighet for å montere på disse rimelige drivhus-toppene som selges i mange hagesentre. Denne kassen bygget vi med paneler i rustfri Galfan i to høyder, som vil stå godt til aluminiumrammene i drivhuset. Ettersom terrenget skrånet litt ble det noe ekstra jobb med å få rammen i vater. Kunsten er å krafse seg ned i bakkant og eventuelt løfte rammen litt med flate steiner i forkant. For å være trygg på at humle og ugress ikke kommer opp gjennom de nye kassene, la vi fiberduk ”vegg til vegg” nederst i kassene.
 

Plantekasse til drivhus
Samme teknikk ble brukt for å få en serie med rust-kasser i vater langs ribbeveggen på uteplassen. Selv om BEDD kan bygges som et sammenhengende system, valgte vi denne gangen å lage enkeltstående karmer som bare ble satt inntil hverandre. Det gir spennende muligheter for å bryte opp med kube-former i ulike høyder. Panelene rustet vi før montering ved å gi dem to omganger med vann og saltsyre i et 80/20% blandingsforhold. Du kan også bruke 7% eddik over 2-3 dager for å oppnå samme effekt.

Kjøkkenhage med BEDD
Neste oppgave blir å legge duk, sand og belegningsstein rundt bedene, før vi endelig kan begynne å plante. Vi kommer tilbake med ny rapport og deler erfaringer og inspirasjon når den jobben er gjort. Les del 2 av saken her.