Planter ut av vinterdvalen - BEDD

Planter ut av vinterdvalen

Hva skal du gjøre med plantene du har tatt vare på fra året før?
Det er utrolig mange planter du kan ta vare på og overvintre i en kald kjeller eller et kjølig rom.
 
Pelargonia, tåretrær, georginer, afrikalilje, sjokoladekosmos dette er noen av de blomstrende. Men så har du alle de middelhavsplantene som vi bare elsker, som oliventrær, sitrustrær og fiken. Jeg har god erfaring med å sette alle disse i en kald kjeller, nå er jeg så heldig at jeg har en gammeldags kjeller som holder seg kjølig (ca +4c), men frostfri på vinteren.

Pleie av sitrustre
Jeg setter alle plantene ned i kjelleren sent på høsten etter den første frostnatten. Jeg har ikke noe lys på, så de står i stummende mørke hele vinteren. Jeg passer på å vanne noen ganger slik at de ikke tørker ut. Plantene går i dvale og tåler dette veldig fint. Oliventrærne beholder stort sett alle bladene på, men er ikke nødvendigvis dødt hvis det mister mange blader. I denne filmen viser jeg hvordan du kan avdekke friske trær, og klippe dem for et langt liv!
 
Har du et kjøligere rom i huset (+10-17c) kan dette også fungere godt, men sett plantene så lyst som mulig og vann ofte.
Har du oppbevart Oliventre inne i stuetemperatur på vinterstid vil du oppdage at de fort kaster mange av bladene. Planter blir stresset, når det er høy temperatur, tørr luft og lite lys. Det snakker jeg mer om i videoen i denne saken.
Når det nærmer seg påske er det på tide å ta planten frem.


Sitrustrær og Oliventrær
Sitrus og oliven liker litt tung leiraktig jord, de vil sette pris på en ompotting og påfyll av litt ny jord blandet med kompost, du får kjøpt spesialjord til dette, men du kan også lage den selv. Jeg har litt leirholdig jord i hagen så jeg bruker av den men blander i litt kugjødselkompost. I tillegg så starter jeg gjødsling jevnlig. Bladene skal ha en frisk dyp grønn farge. Hvis de er litt lyse og spettete i fargen så er det ofte et tegn på gjødselmangel. Jeg foretrekker flytende økologisk næring som jeg vanner ut, da har jeg god kontroll og det virker fortere.
Vann godt men ikke så ofte. Har du sitrustrær og tenker; ”nå er det tørt og på tide med vann”, kan du fint vente noen ekstra dager før du vanner.
Både oliven og sitrus liker seg ute, så løft dem ut på dagen når det er plussgrader og ta dem inn på natten om det er minusgrader , dette vil de takke deg for.
Ved å plante i kasser med hjul fra BEDD, er det mye enklere å flytte selv store planter inn og ut ved behov.
Beskjæring trengs i mindre grad. På sitrus trærne kan du klippe bort skadede, tørre grener. Hvis du har grener som er litt lange og slengete kan du klippe litt av lengden. Det vil stimulere til sideskudd.
 

Trimme sitrustre
Oliventrær tåler beskjæring godt, så synes du formen på kronen ikke er noe fin så klipp den til. Du bør også fjerne tørre og skadede grener. Er det litt lange tynne grener så kan disse også klippes inn litt, da vil det stimulere til fin tilvekst av sidegrener.

Klippe oliventre
Ingenting er som når sitrontrærne blomstrer, de er en nydelig blomsterduft.
For å få frukt så må blomstene pollineres, du kan hjelpe til med lett pensling men humler og bier gjør en strålende jobb.
 
Sitrustrær har blomster kart og moden frukt samtidig på treet.
Når en appelsin er moden så legger den seg i hånden din og slipper taket i grenen, i det du kjenner forsiktig på den.
Min første egen avlet appelsin fikk jeg i fjor høst. Gleden var stor og jeg delte den andektig opp i båter, så spent på hvordan den ville smake. Hånden på hjertet, det var den beste appelsinen jeg noen gang har spist! Så tett i fruktkjøttet, så saftig og utrolig søt!!! (Jeg hadde vel sett for meg at den ville være ganske så tørr og sur)
Pelargonia, Tårer, Georginer og alle de andre.


Overvintringsplantene kan se ganske så stusselig ut etter en vinter i kaldere omgivelser. Georginerøttene kan se ut som noen inntørkede skrukkete svisker. Gi dem en natt i vannbad før du legger dem til driving. Jeg bruker en kasse med litt jord i bunnen, så dekker jeg røttene nesten med jord, vanner godt og dekker med klar plast. Det blir som en liten kuvøse med godt og varmt og høy luftfuktighet. Når røttene får noen fine spirer med ca 2 blad så potter jeg dem opp i en passe stor kasse som roten får plass i. La spiren stikke opp fra jorden på toppen, snart har du en kraftig fin plante. Du kan med fordel toppe den, for og få en fin fasong og nye sidegrener. Bruke toppene som stikklinger til og lage nye planter.
På pelargonia og tåretrær klipper du tilbake stygge grener og syke tørre grener, ta av potte og fjern noe av den gamle jorden. Plant om i en litt større potte eller kasse og bruk god kompostjord. Gjerne blandet med kukompost. Den er mild og fin og svir ikke på røttene.


Vann jevnlig bruk flytende økologisk gjødsel så har du god kontroll og rask virkning. Sett plantene lyst men skjerm for skarp sol som kan svi bladene. Jeg pleier å la de stå i stuetemperatur, men etter hvert som de vokser til så setter jeg de litt kjøligere, da blir det tettere og finer i fasongen.
 
Når pelargonia og tåretrær har vokst en del, så kan du ta stiklinger og lage flere planter. Dette er både enkelt og morsomt det blir raskt fine planter på denne måten. Ofte så trenger plantene å bli toppet også, slik at de setter sidegrener og får en fin fasong.


Slik gjør du. Full en liten potte med såjord (ca 5cm), trykk jorden så den blir fast, vann godt. Klipp av et toppskudd eller sidegren med 5-6 blader, på den planten du vil formere. Dra av de 2-3 nederste bladene. Du har nå en stikling, stikk stiklingen ned i jorden slik at stengelen kommer godt ned og jorden dekker over der du har fjernet blader.


Sett potten i en brødpose og blås luft nedi som en ballong og knyt igjen.
Har du flere potter så sett dem i et såbrett med gjennomsiktig lokk på toppen eller dekk med klar plast. Det skal være høy luftfuktighet under plasten og temperaturen ca + 20-22c snart har du mange fine planter som du kan potte opp i større potte. Da må du bruke god næringsrik jord. knip toppene av etter litt tid det stimulerer til sidevekst. Snart har du en like fin plante som de du kjøper hos gartneren. Super selvlaget gave til venner og familie.


LYKKE TIL!