Gjør det selv - Fontene i BEDD

Gjør det selv - Fontene i BEDD

Ingenting er så hyggelig og beroligende som lyden av sildrende vann på terrassen. Heldigvis er det både enkelt og morsomt å bygge sin egen fontene eller et stille vannspeil i plantekassen. Her kan du lese mer om hvordan jeg gikk frem. 

Vi hadde allerede en BEDD kasse i vinkel på utsiden av kjøkken-terrassen. Den er bygget mot et skrånende terreng, og fungerer også som en fin støttemur. Ytterst i kassen stod det en litt pjuskete lavendel, som jeg plantet om for å gi plass til fontenen. . 

Deretter gravde jeg ut jorden som var nødvendig for å gi plass til en trekantet plastbøtte fra Hageland. Bøtta på 15 liter passet perfekt, da jeg ønsket å legge vannspeilet helt sømløst inn under kantene på BEDD kassen. Pumpa, med to alternative fontenehoder, bestilte jeg på Jula. Modellen heter MEEC Tools 15l / min og kostet bare 400 kroner. 

Fontenepumpe

For å skjule pumpa og beskytte inntaket mot rusk og rask, klippet jeg til et stykke sort fiberduk som jeg pakket rundt et trekantet stykke med hønsenetting. For å gi plass til fontene-røret, klippet jeg et ekstra hull i duken der den skulle stikke opp. Den stive nettingen gjorde det enkelt å plassere duken et lite stykke over pumpehuset. Dette for å unngå at fiberduk skulle bli fanget av innsuget til pumpa. Så var det bare å fylle bøtta forsiktig med vann.  

Fiberduk over pumpehuset

Siste hånd på verket, var å legge noen pene elvesteiner langs kanten av bøtta, for å skjule mest mulig av plasten. Det bidro også til å redusere faren for blader og blomster som faller ned i fontenen. Så var det bare å sette i stikk-kontakten og sette i gang fontenen. Litt justering på høyden til fontenerøret, og så ble det perfekt. Hele prosessen tok bare en drøy time, og kostet ikke mer en 550 kroner for bøtte og fontenepumpe. Ble det ikke fint?

Fontene i BEDD plantekasse

Etter noen dager i drift, ser jeg at bøtta bør etterfylles med ca 1 liter vann i døgnet på grunn av fordamping på varme sommerdager. Hvis du skal på en lengre ferie, anbefaler jeg å slå av pumpa, fylle helt opp med vann, og legge noe over fontenen for å redusere fordamping mens du er borte. 

For flere kreative ideer med BEDD, se vår sak om bål i plantekassen