Espen Skarphagens tips til å bygge og dyrke i plantekasser

Espen Skarphagens tips til å bygge og dyrke i plantekasser

Vår venn, Espen Skarphagen er en unik rådgiver til hvordan du lykkes i hagen. I de to filmene under kan du følge prosessen fra planlegging av uteplassen, til Espens tips og råd om beplanting. Vi har også tatt med planteplanen som Espen utarbeidet, men husk at sol- og klimaforhold på din uteplass kan kreve andre løsninger.  Teksten under er hentet fra en artikkel på ABC Startsiden, hvor Espen forklarer i mer detalj hvilke valg han har gjort, og hva du bør tenke på når du skal planlegge og plante i din egen hage.

 

Denne gangen møttes vi i et solfylt nabolag på Bekkestua, hvor eierne drømmer om en skjermende og trivelig platting for vårens og sommerens middager.  De har stor glede av hagen sin, men med små barn strekker ikke alltid tiden til for daglig vedlikehold. Derfor var momenter som robuste planter, selvvanning og vedlikeholdsfrie plantekasser viktig.  Se denne filmen for tips om utplanting og vanning. 

 

 

Hvordan velge plassering av plantekasser

 Første steg er å sjekke ut himmelretninger, og tilgjengelighet fra huset. Etablerer vi den hyggeligste plassen i hagen på et sted vi sjelden går til, vil den ikke bli stort brukt. Legg den derfor i forbindelse med huset, og sørg for at det er gode solforhold om det lar seg gjøre. I tillegg kan det være lurt å merke seg vindretninger som utpreger seg slik at vi kan skape le. Med litt høyde på vekstene kan vi enkelt skjerme mot sur vind.

 

Slik tegner du opp plassering av plantekassene

Med BEDDs fleksible løsninger er det enkelt å tilpasse modulene akkurat slik du ønsker med lengder, bredder og vinkler. Har du lyst til å lage en labyrint i hagen? Ja, da er det også fullt mulig. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan de ulike modulene kan settes sammen. Et godt hjelpemiddel på veien er tegneprogrammet fra Bedd, som du finner HER. Her er det enkelt å legge inn areal på uteplassen, før modulene flyttes rundt til den perfekte løsningen for din uteplass.

 

Dobbel eller enkel høyde på plantekassene 

Skal vi gi plantene gode vekstbetingelser er det i tillegg lurt å tenke på jordvolumet i denne fasen. Store vekster vil ha behov for mer jord for å trives enn en liten potteplante. Derfor er det lurt å vurdere dobbel høyde på plantekassene der det er mulig - gjerne også en kombinasjon av høye og lave moduler for å skape en spennende variasjon.

Plasser ut plantene i potter først

Montering og fleksibilitet med BEDD

Når Bedd skal monteres vil det være enklest å gjøre dette på et underlag som er i vater. På en platting er det mulig å plassere plantekassene direkte ned på underlaget, med en bunn som holder jorden på plass. Alternativt kan det monteres på ben, som løfter kassen noen centimeter over gulvet. Dette vil beskytte terrassegulvet og gi luft under plantekassene. Her er det også mulig å sette på hjul!

 

Plantekasser på lujh er perfekte i et uterom som skal benyttes til ulike formål. Har du en stor terrasse, og ønsker å lage mer intime soner eller trenger skillevegger? Da kan en plantekasse fylt med høye vekster enkelt trilles hit og dit, og fungere som levende levegg akkurat der den trengs til enhver tid. En annen fordel er å kunne skape skygge på ekstra varme sommerdager med brennhet sol.

Dette bør du gjøre før planting

BEDD kan settes direkte ned på et fast underlag, som sørger for naturlig drenering. Men har vi BEDD med bunnplate vil det være nødvendig med noen centimeter med leca i bunnen, som deretter dekkes av en fiberduk. På denne måten vil vi holde åpen drenering, slik at overskytende vann får mulighet å renne bort. 

Hvordan få selvvanning i plantekassene

Ha en modul for selvvanning i plantekassen, om du ønsker hjelp med vanningen. Den plasseres i bunnen på kasser med dobbel høyde. Etter at den er plassert bør den stabiliseres med Leca rundt kantene, slik at den står stødig når jorden blir fylt oppå. Med en god reserve av vann i bunnen av kassen, kan vekstene klare seg i flere uker uten vanning. Siden selvvanningen er omkranset med leca, vil alt overskytende vann ved vanning, og eventuelt regn, renne over kanten og ut i bunnen av plantekassen. Med en stabil og god vanning kan vi dermed reise på ferie med god samvittighet! 

Vanning og selvvanning

Valg av jord til plantekasser

Alle planter er avhengig av gode vekstbetingelser for å trives. I de aller fleste tilfeller er det derfor ekstra viktig med det mest grunnleggende - nemlig en god jord! I et BEDD vil det være naturlig å plante flerårige vekster. Da må jorden være av en god kvalitet som kan ivareta plantene år etter år. Det er selvsagt viktig med påfyll av nye næringsstoffer i form av gjødsel, kompost og ulikt plantemateriale som brytes ned. Det kan være så enkelt som et tynt lag med kvistkutt på toppen av jorden etter at kompostkverna har tatt hånd om restene fra beskjæringen.

Lag en planteplan

Når plantene skal velges bør dette gjøres ut fra noen grunnleggende kriterier. Solforhold, behov for vanning og klimasone. Er det solrik plassering så velg planter som tåler dette, da er det ikke lønnsomt å velge vekster som trives i skyggen. Når det gjelder klimasone så bør planter i plantekasser alltid tåle en klimasone høyere enn det du har der du bor. Dette er fordi vekstene er mer utsatt når de får frost inn fra sidene på røttene gjennom vinteren. Om sommeren er det gunstig med høy jordvarme som gir ekstra fart på veksten.

 Planteplan til BEDD kasse

Vinter og frostsprenging

Krukker og kar i keramikk, betong eller plast vil risikere å sprekke av jord og fuktighet som utvider seg når det fryser. Hvis du vil unngå dette er kassene fra BEDD et godt alternativ. De vil ikke sprenges eller skades av frost, og kan stå ute med jord hele året.

De lakkerte kassene er i tillegg garantert rustfrie. Frostsikre plantekar vil ha en lang levetid som gjør at vekstene også kan leve et langt godt liv i dem. Dersom du har potter i andre materialer kan du unngå frostsprengning med god drenering og eventuelt dekke til krukker slik at de ikke fylles med nedbør, som deretter fryser. Et tips hvis du har planter som er sårbare for kulde, er å velge BEDD kasser med hjul, slik at kassene kan settes inntil husveggen for litt lunere omgivelser før vinteren kommer.

 

FAKTABOKS

Norge er inndelt i 8 klimasoner fra de mildeste strøkene som har betegnelsen H1 og opp til fjellklima som er H8. De fleste plantene vi kjøper på hagesenteret er merket med hvilken herdighetssone de er beregnet for eller kan klare.

 

FAKTABOKS

  • BEDD er norskdesignede plantekasser.
  • Et modulbasert system hvor ulike paneler i enkelt lar seg kombinere og sammenføye til en hel rekke variasjoner av solide og funksjonelle plantekasser.
  • Plantekassene fra BEDD kan settes rett på bakken med eller uten bunnplate. De kan også monteres med ben eller hjul.
  • Plantekassene er frostsikre.