Ferievanning til blomsterkassen - BEDD

Ferievanning til blomsterkassen

Vanning er viktig gjennom hele sommeren, men hva gjør du når ferien kommer og plantene dine blir alene hjemme? Dette problemet blir langt mindre med de nye selvvanningskassene fra BEDD. I samarbeid med BT Plast i Halden har vi utviklet innsatser som plasseres i bunnen av kassen, med nok vann for 3-4 uker. I filmen under kan du lære mer om nyheten og hvordan du plasserer selvvanningstanken i blomsterkassen din. 

 

De to variantene vi har utviklet passert til BEDD kasser med målene 60x60, 120x40 og 120x60 cm. Tanken plasseres sentrert i kassen, og slik at beholderen ikke hviler direkte på evt. skruer i bunnen. (Bunnen på selvvanningstanken er designet slik at dette ikke er noe problem). Det lille rommet som oppstår mellom tanken og veggene i BEDD kassen, kan med fordel fylles med leca kuler. Det vil bidra til god drenering i perioder med nedbør, og gi en renere avrenning til underlaget dersom tanken fylles helt opp ved nedbør. Det kan også forekomme noe avrenning / drypp fra bunnen på BEDD kassen på grunn av fukt som kondenserer på tanken eller panelene. 

Selvvanningskasse fra BEDD

Når tanken er plassert og sentrert i en tom BEDD kasse, kan du fylle opp med god kompostjord. Dytt gjerne jorden litt ekstra hardt ned i "jordveken" på selvvanningskassen, slik at vannet hjelpes inn i jorden og opp til røttene med kapillær-effekten. Når kassen er fylt med jord, er det på tide å plante. Bruk gjerne en vannkanne for å fukte topp-jorden før du setter ned plantene. Det vil gi fart til røttene. I etableringsfasen (2-3 uker) anbefaler vi at det toppvannes rundt plantene hver 2-3 dag til røttene får utviklet seg. Etter dette anbefaler vi ikke å vanne plantene fra toppen. Da er det fint at røttene søker seg ned mot bunnen i kassen hvor de får tilgang til fuktigere jord. 

Vanntanken fyller du enkelt med kanne eller hageslange (med lavt trykk) i påfyllingsrøret. Følg med på nivåmåleren, slik at det du ser mest av det grønne feltet etter påfylling. Hvis du begynner å se den gule fargen, er det på høy tid å stoppe. Det er ikke gitsnug med for mye vann i tanken. (Spør gjerne ditt lokale hagesenter om hva slags jord- og vanningsbehov plantene dine har.) Når nivåmåleren viser mest rødt, er det på tide å fylle på med 15-20 liter vann igjen. Normalt må en 120x40 kasse etterfylles med vann hver 3-4 uke. For 120x60 kasser (med større volum) må påfylling skje noe oftere. Hver 2-3 uke. Hvis du ofte er på lange ferier, kan en 120x60 kasse fra BEDD også bygges med 2 stk 60x60 selvvanningstanker. Det vil gi ekstra godt vann-volum for lange og varme ferier.

Som for alle potter og kasser, er det viktig å stikke fingeren i jorden med jevne mellomrom, og sjekke at de øvre lagene av jorden har et fukt-nivå som egner seg for plantene du har valgt. 

Nivåmåler for selvvanningstank fra BEDD

Selvvannings-innsatsene fra BEDD er først og fremst utviklet for å fungere i høye kasser (40-50 cm). Tanken i seg selv bygger ca 15 cm i høyden, og det gir bare 10 cm til toppjord hvis den brukes i en lav BEDD kasse (25 cm). Hvis du likevel vil prøve tanken i en lav kasse, bør du begrense mengden med vann i tanken, slik at jorden ikke blir for våt. 

Dersom du ønsker selvvanningskasser for bruk innendørs eller under tak, anbefaler vi de høye selvanningskassene fra BEDD. De kan du lese mer om HER