Tomatblogg del 2 - Pottetrening - BEDD

Tomatblogg del 2 - Pottetrening

Det er april, påsken er overstått og det virker som om snøen i hagen aldri skal forsvinne. Men all teori og historie tilsier at sola vinner til slutt. Jeg gjør meg klar til første ompotting av tomatene, på stuebordet inne.
 
Tomat spirer


Etter at tomatfrøene, fra ferske butikktomater, spiret for en måned siden, har de vært på en slags bootcamp i kjelleren. Og hva betyr det for en stakkars tomatplante, som bare er en måned gammel?
 
Jo - når lystilgangen er regulert til 10-12 timer pr dag med vekstlys og en enkel tidsbryter, og  temperaturen i rommet ligger på 15-17 grader, tenker de små tomatplantene langsiktig isteden for å tenke at sommerfesten allerede er igang. Selv om plantene har litt forskjellig størrelse, fra 3 til 12 cm høyde, har alle utviklet et godt rotnettverk i de små jordpluggene. De største plantene har faktisk søkt seg helt ned i vanningsbrettet og har utviklet røtter på opptil 20 cm!

Tomatspirer
 
Isteden for å strekke seg i høyden har de små plantene fokusert på å danne en mer robust stamme og har kalibrert seg selv for et solid næringsopptak på sikt. Det lover godt!
 
 
Ompotting nr 1
Jeg har ca 50 tomatplanter fordelt på seks ulike typer og har gått til anskaffelse av et plantebrett med plass til 48 planter. I tillegg har jeg kjøpt mer så-jord (uten torv), som er tilsatt noe ekstra næring fra produsentens side. Min erfaring er at det lønner seg å vente med hønse- eller kugjødsel til plantene skal plantes ut i BEDD for sesongen. De skal fortsatt holdes litt i tømmene og ikke bli for ivrige. Jeg fukter jorden godt i en plastbøtte og fyller bunnen av pottene med et 2 cm jordlag. De små jordpluggene poppes lett ut av formene. Så holder jeg hver plugg ned i sin potte og pakker godt rundt hver av dem med ny, fuktig jord.
 
Selv om plantene er små, tåler de godt at man trykker jorden godt rundt dem. Kartet jeg laget over hvilke tomater jeg hadde hvor i pluggboksen, overføres til merkepinner som jeg stikker ned der de hører hjemme. Denne gangen ble merkene i form av tykke sugerør som jeg fant i en skuff.

Tomatspirer


Tidlig herding
De ompottede plantene skal fortsette livet under vekstlys i kjelleren en god stund til. Vi skal vente med neste ompotting eller utplanting til det er varmt i været og nattefrosten definitivt ikke kommer tilbake. Plantene må ikke fryse, men må heller ikke utsettes lenge for direkte sollys. Bladene som nå har vent seg til plantelyset er ikke herdet for skarp sol over tid. Men allikevel er det et godt råd å sette plantebrettet ut på dager det er varme og gjerne litt vind i solveggen ute. Noen timer nå og da, i denne perioden, gjør at bladene blir kraftigere og langsomt venner seg til dagen de skal ut i sol, vind og regn. Eksponeringen for direkte sol gjør bladene dypere grønne og mer robuste.
 
Når plantene står under vekstlys kan du også stryke håndflaten forsiktig over bladverket og rufse lett i det nå og da. Fysisk påvirkning som vind, eller denne rufsingen, er også med på å herde plantene til dagen de skal flytte ut. Du vil også tydelig kjenne den appetittvekkende og deilige lukten av tomater, når du stryker over bladene.
 
BEDD-tipset!
Selv om det er en stund til tomatene skal ut i BEDDene sine, så får du her et tips, hvis du skal innom Clas Ohlson eller en hobby- eller jernvarebutikk den neste måneden:
 
 
BEDD er laget av stål som du kan feste magneter på. Kjøper du magnetisk tape med dobbeltsidig lim på én side, eller andre magneter, kan du snart lage neste runde med merking av plantene. Etterhvert som du planter ut pryd eller nyttevekster, kan du feste magnet-merkelappen rett på fronten, eller på kanten av BEDDet.
 
 
Lykke til videre i april!