Første mars er i følge almanakken den første vårdagen. Det er det litt vanskelig å tro når det er 14 minusgrader og en meter snø ute. Men hvis du nekter å godta de meteorologiske fakta og sier til deg selv at det er vår, kan denne tomatbloggen gi deg en del tips om hvordan du kickstarter både tomatplantene, vårfølelsen og håpet om en lang varm sommer.
Ok! – jeg er enig i at det er tidlig. De fleste begynner å tenke på årets avling av egendyrkede frukter, grønnsaker og blomster først i midten av april eller tidlig i mai. Ofte er ikke frøposene en gang synlige i butikkene på denne tiden av året og hvem setter seg i bilen med boblejakke, lue og votter for å kjøre til nærmeste plantesenter, når resten av familien diskuterer hvem sin tur det er til å måke oppkjørselen?
Så hvordan starte tomatproduksjonen tidlig, med et vellykket resultat? Heng med – det skal jeg fortelle deg nå.
Hacking av tomater på én, to , tre
Å hacke tomater innebærer verdens enkleste innsikt: Tomater er en frukt, og som alle andre frukter har de frø som kan lage flere tomater som er nøyaktig like. Du trenger nemlig ikke å kjøpe dyre tomatfrø i en pose for å komme i gang. Du kan ganske enkelt kjøpe de tomatene du liker best i nærmeste matbutikk eller grønnsaksmarked. Skjær en skive av hver tomatsort du ønsker å kopiere, skrap ut frøene og så dem i godt fuktet såjord.
Jeg bruker en såkalt pluggboks, som har både vanningsbrett og et lokk i klarplast. Lag en liten grop ca 5 mm ned i jorda, så frøet og dekk over med jord. I min pluggboks er det nå frø fra fem ulike tomatsorter, totalt 49 potensielle planter med hele sommeren og høstens tomatbehov dekket. Hvis du liker orden i systemet, kan du lage deg et lite kart som hjelper deg å huske hva du akkurat har stelt i stand.
Still plantekarene eller pluggboksen i den vinduskarmen i huset med best lysforhold og vent. Etter noen ganske få dager spirer de mest ivrige frøene, og etter enda noen dager er alle frøbladene fri fra mørket. Du er i gang - du er en vellykket tomathacker!
Vekstlys kan gjøre det enklere å lykkes
Den største faren med å så tidlig er at tomatplantene blir lurt til å tro at det faktisk er varm vår eller tidlig sommer. Hvis spirene blir stående i vinduskarmen i vanlig romtemperatur for lenge, vil de strebe mot taket og bli tynne og strantende, uten å utvikle et godt rotsystem. Det vi ønsker er å holde dem litt i tøylene og sørge for at de blir kraftfulle, robuste og så produktive som mulig. Det er nå du allikevel må ut og kjøpe deg et enkelt og ganske billig start-kit med vekstlys. Vekstlys kommer i ulike former, men jeg har kjøpt et stativ med en avlang holder for lysstoffrør. Hvis du i tillegg skaffer deg en tidsbryter (Clas Ohlson el.l) til stikkontakten kan du få full kontroll på hverdagen til de små plantene. Still spirene under lyset i kjeller eller et rom med temperatur på ca 15 grader og la dem få 12 timer lys hver dag. Husk å vanne regelmessig og hvis du tror at plantene blir gladere og kraftigere av å snakke litt med dem – så gjør for all del det også.
BEDD-tipset!
Det er fortsatt lenge til vi skal plante ut tomatplantene i BEDD. Mine BEDD er så vidt synlige, dekket av snø som de er. Min erfaring er at det optimale for tre stk tomatplanter er BEDD på 40 x120 cm med bunn og hjul. På terrassen kan du da flytte plantene rundt etter sol og vindforhold. Planlegger du tomat-BEDD rett på bakken i hagen, så sørg for at de står der de har best mulig solforhold gjennom hele sommeren.
Lykke til!
Bjørn Bye er designeren bak BEDD og en stor hage-entusiast. Han vil blogge om gledene ved å dyrke og tilberede sin egen mat. Følg med for nye innlegg om tomater og andre godsaker!