Ti tips ved valg av plantekasse til terrasse, balkong og hage

Valg av plantekasse

Det er mange leverandører av plantekasser, og mange varianter å velge mellom. Det kan gjøre det utfordrende å finne den rette modellen for deg. Her er 10 tips når du skal velge plantekasse til platting, terrasse eller balkong. 

Sammenligning av ulike plantekasser etter leverandør.

Hvordan beskytte terrassen mot fukt-flekker fra plantekasser og blomsterpotter?

Skal plantekassen stå på treverk, fliser eller utendørs teppe? I så fall er det smart å velge en kasse med hjul eller ben, slik at det ikke blir stående fukt mellom bunnen på kassen og underlaget. Husk at alle plantekasser som står under åpen himmel må ha en god løsning for å drenere ut overskuddsvann. Hvis kassen er tett, vil det fylles opp med surt vann i bunnen av kassen, og du risikerer at plantene dine drukner eller dør av dårlige forhold. 

Bør jeg velge en plantekasse med hjul?

Skal plantekassen stå permanent på samme sted, eller flyttes rundt? For mange kan det være en stor fordel å ha plantekasser med hjul. Det gir anledning til å ommøblere på uteplassen, og skape nye soner ved behov. Med kasser på hjul sparer du også ryggen fra å løfte tunge kasser og potter når det er nødvendig. Dersom uteplassen din er utsatt for sterk vind, kan det være fornuftig å velge minst 2 hjul med brems per kasse. 

Kan plantekassen stå ute med jord hele året?

Det er både fornuftig og vanlig å ha større potter og plantekasser stående utendørs gjennom året, men dersom du velger feil, er risikoen stor for at de tar skade av det tøffe, norske klimaet. For å unngå produkter som sprekker, råtner eller falmer i solen, er det en fordel å velge robuste materialer og produkter av høy kvalitet. Plantekasser i rustfritt stål er et svært godt valg, og tåler å stå ute både vinter og vår. Spør gjerne leverandøren om plantekassen du vurderer er frostsikker, slik at den ikke sprekker eller endrer form dersom jorden fryser til is. 

Bør du velge rust / cortén eller lakkert stål?

Mange liker den varme gløden i naturlig rust og cortenstål. Men vær obs på at kasser i rust vil gi avrenning av rustfarget vann til underlaget, og at dette kan skape varige merker på terrassen. Hvis du liker rust-fargen, er det bedre å velge en rustfarget lakk som holder seg pen og uten avrenning i tiår. 

Hvilken farge bør du velge på plantekassen?

Hvilken farge bør du velge på plantekassen? Her er det først og fremst smak og behag som gjelder. Tenk gjerne om du ønsker en match eller en kontrast til øvrige materialer i nærheten. Mange har sorte takrenner, rekkverk eller gjerder. Da kan sort lakk være en god match. Har du detaljer i sink eller stålgrå aluminium, kan grå lakk være en god match. For et mer romantisk og naturlig preg, kan det være fint med rustlakk, og har du en hvit funkis-stil, er hvit lakk en veldig god match. Dersom du ønsker en kontrast til fargene i bygget, så tenk på hva som kan skape den variasjonen du ønsker. Hvit vs. sort eller fargerike kasser mot grå bygningsdetaljer. Husk også at det er plantene dine som skal ha størst oppmerksomhet, og de vil også bidra til å skape flotte kontraster til tre, stål og stein. 

Hva er riktig størrelse på en plantekasse?

Dette avhenger av to viktige faktorer. Hvor stor plass du har og hva du ønsker å plante. Generelt kan det sies at jo større jordvolum plantene har, jo bedre. Men det betyr ikke at du alltid bør velge en veldig stor kasse. Tenk først på plassen du har til rådighet, og hva som egner seg når du også skal ha plass til møbler og bevegelse på uteplassen. Deretter bør du tenke på hva du ønsker å dyrke. Busker, trær og grønnsaker med dype røtter bør ha 40-50 cm jorddybde for å trives. Sesongblomster, prydgress, urter og salater klarer seg fint med ca 20-25 cm jorddybde. Bredden på kassen bør også tillate at røttene får plass til å utvikle seg. Vi anbefaler å snakke om plantenes behov og utvikling med ekspertisen du finner i et hagesenter eller gartneri.  Det kan være en fordel å finne en leverandør med flere ulike formater på kassene, slik at det er lett å supplere med kasser som har samme uttrykk når du skal kjøpe flere. Her ser du et utvalg av fine plantekasser til balkong!

Hvor lenge varer en plantekasse i stål?

En plantekasse i rustfritt stål skal i teorien være nesten evigvarig. Men, kvaliteten på stålet og lakken kan bli avgjørende for hvor lenge den faktisk holder seg pen og rustfri. Rustfritt stål produsert i Sverige eller Finland er gjerne varmgalvanisert for å stoppe enhver form for rust. Når dette stålet dekkes med de mest robuste og UV-bestandige variantene av utendørslakk, bør du være trygg på at plantekassen varer i 20-30 år uten å tape seg vesentlig. Jevnlig renhold er viktig, og som regel holder det å gå over kassen med en fuktig klut med litt såpevann. 

Spiller det noen rolle hvor plantekassen er produsert?

JA - du bør være kritisk til hvor utendørsprodukter er produsert, og om produksjonslandet har forståelse for de klimatiske forholdene i Norden. Mange leverandører i Asia og Sør-Europa leverer varer med dårligere materialer og lakk enn det som er nødvendig i Norge. 

Trenger man bunnplate i plantekasser til hagen?

Nei, hvis du bygger en plantekasse på plen eller grus er det faktisk en fordel å unngå bunnplate i bunnen av kassen. Det gir god drenering ned i bakken, og plantene får også anledning til å nå dypere med røttene sine. Drenerende bunnplater er først og fremst egnet på plantekasser til terrasser og plattinger, og da helst med hjul eller ben for å sikre god lufting og tørking under plantekassen. 

Er det best å bygge plantekassen selv, eller kjøpe noe ferdig?

Hvis man er nevenyttig er det mange gode oppskrifter på hvordan man kan bygge sin egen plantekasse i trykkimpregnert tre. Men husk at det krever solide materialer, tar en del tid og at treverk vil ha kortere levetid enn plantekasser i stål. Ved å bruke modulsystemer med paneler i stål, kan du bygge en skreddersydd plantekasse på 2-5 timer, som vil vare i mange tiår uten å råtne eller falme. Systemet til BEDD gir svært mange muligheter for skreddersøm og fargevalg, enten du skal bygge på terrassen, på plattingen eller i hagen.