Ideer til plantekasser til platting og terrasse

Ideer til plantekasser til platting og terrasse

Når man skal velge plantekasser til tak, terrasse eller platting, er det lurt å tenke langsiktig. Det er selvsagt viktig å velge produkter som varer og holder seg pene over tid, men vel så viktig å tenke på endringer i behov og bruk av uteplassen. 

Når vi i BEDD hjelper kunder med å planlegge sin uteplass, er det nettopp mulighetene for variasjon og fleksibilitet som er viktig. Det kan man oppnå gjennom beplantingen gjennom året, men også ved å kombinere større, stasjonære plantekasser med mobile kasser på hjul. 

Plantekasser som beskytter tredekket

Det første du bør vurdere når du skal bygge plantekasser på fine tregulv, heller eller fliser, er hvordan du kan unngå råte, misfarging eller skade på dekket ditt. Mange velger da BEDD med drenerende bunnplater og hjul eller justerbare ben. Dette løfter kassene ca 7 cm over underlaget, og gir god lufting under kassene. Plasseringen av hjul / ben på bunnplaten er ca 7 cm fra kanten på bunnen, noe som gjør at de knapt er synlig og tilfører kassene et lett og "svevende uttrykk".  Det gjør det også enkelt å rengjøre dekket med kost eller høytrykkspyler for å få bort høstløv etc. For å unngå avfarging av jord-vann som renner ut av dreneringshullene i bunnen, er det anbefalt å ha et lag leca-kuler i bunnen av kassen, som dekkes med et lag fiberduk før man har i jord. En selvvannings-innsats vil også være effektivt for å begrense avrenning, og veldig praktisk hvis man skal bort på ferie i 3-4 uker. 

Riktig jordvolum

En annen viktig vurdering, er hva slags jorddybde og jordvolum plantene dine behøver. BEDD kan bygges i enkel eller dobbel høyde (25 eller 50 cm) og bredden på kassen kan varieres fra 40 cm og helt opp til 120 cm. Lengdemessig, kan du eggyb så langt du vil. For de fleste blomster, urter og småplanter, er det tilstrekkelig med 25 cm dybde og 40 cm bredde på kassene. For større planter, hekkplanter og små trær, kan det være lurt å ha 50 cm høyde og 60 cm bredde på kassene. Det gir røttene god plass til å utvikle seg, og mer næring for vekst over mange år. 

Plantekasser på hjul gir økt fleksibilitet

Hvis du ønsker å ramme inn en sittegruppe med en vinkel-løsning, eller faste romdelere på terrassen, kan det være lurt å vurdere en sammenhengende kasse med skjøtestykker og avstivere. Det gir lange, åpne kasser som også egner seg godt for dryppvanning gjennom dyser eller svetteslanger. Med systemet fra BEDD har du mange valgmuligheter for skreddersøm i lengde, høyde og vinkel. På denne siden får du gode råd fra hage-ekspert Espen Skarphagen til å planlegge og dyrke i plantekasser fra BEDD. 

MEN, du kan også få mye av den samme formen og funksjonen ved å velge blomsterkasser med hjul, som enten kan settes sammen i en struktur eller plasseres individuelt der du føler for det. Fordelen med kasser på hjul, er friheten til å skape endring gjennom året, eller basert på spesifikke situasjoner. Skal du for eksempel ha stort selskap, kan det være greit å sette blomsterkassene ut mot kanten av terrassen for å gi plass til alle. Og hvis du neste dag vil bygge deg et lunt hjørne med skjerming mot vind og innsyn, kan du flytte kassene sammen til en beskyttende sone. 

Plantekasser på impregnerte lekter

Hvis du ønsker BEDD plantekasser med en lavere profil, kan du også bygge frittstående kasser eller større blomsterbed uten ben. Vi anbefaler da å legge trykkimpregnerte lekter med 2-3 cm høyde under bunnplaten, slik at du sikrer gode forhold for drenering, og litt lufting under bunnplaten. I denne videoen kan du se hvordan vi anbefaler å feste lektene til bunnplaten før du bygger selve kassen. 

 Prøv selv med vårt tegneprogram!

I vårt tegneprogram kan du enkelt utforske mulige løsninger og variasjoner til din uteplass. Hvis du synes det er vanskelig, kan du kontakte oss på post@bedd.no for hjelp til å tegne en løsning basert på dine ønsker og mål.