Belysning i bed og plantekasser

Belysning i bed og plantekasser

Når kvelden senker seg kan vakre planter og blomster forsvinne i mørket. Med god utebelysning i plantekasser og bed får du større glede av hagen eller terrassen, men velg produkter som egner seg. Her er noen tips til hvordan du finner den rette løsningen. Hvis du lar deg inspirere av bildet under, kan du se flere store plantekasser her

FB

Sommerbelysning eller helårsbelysning i hagen?

Noe av det første du bør ta stilling til, er om du bare ønsker lys på plantene dine gjennom vår og sommer, eller også om vinteren. Det viktigste for mange er nok belysning når man selv tilbringer sene kvelder ute, men det kan også bli både vakkert og stemningsfullt med lamper som lyser opp vintergrønne vekster, eller snøen som legger seg mange steder. Dersom du ønsker en "helårsløsning" bør du definitivt gå for produkter med høy IP-grad / sikring mot fukt og som kan kobles til en utendørs stikkontakt. Solcelle-lamper vil ikke lades tilstrekkelig opp på korte vinterdager, og ladingen vil også begrenses mye av evt. snø på panelene. Spotbelysningen i de vakre kassene til Villa Nyhus i bildene over kommer fra SG Armaturer. Se mer fra deres store utvalg her. 

Utebelysning til hagen

Solcellelykter eller utelys med strømtilkobling

Det finnes en rekke enkle og rimelige solcelle-lamper som bare kan stikkes ned i jorden, men vær oppmerksom på de begrensningene og potensielle miljø-effektene det kan ha å velge billigste løsning! For det første er det mange slike lamper som produseres i Asia på absolutt rimeligste måte, og kvaliteten på panel og batterier er ofte svært dårlig. Det kan medføre levetid på 1-2 sesonger, før alt går i søpla. Da blir solcelle-lamper et miljøproblem, fremfor en miljøvennlig løsning. Vær også oppmerksom på at solcelle-lamper som plasseres under bladverk eller i skyggen av huset, vil få svært begrenset lading på dagtid, og tilsvarende dårlig lysfunksjon om kvelden.  

Lamper og lykter som kobles til strømnettet er som regel av høyere kvalitet og varighet, men her er det også viktige faktorer  å ta stilling til. Du bør tenke godt gjennom hvordan ledninger kan strekkes fra ute-kontakten til plantekassen, og sørge for at den ligger beskyttet mot både føtter og gressklipperen. En sterk anbefaling er å legge ledninger under eller langs etter terrassedekket, eller grave dem 15-20 cm ned i bakken der ledninger går over gress eller grus. Snakk gjerne med en elektriker om beste og tryggeste løsning! Elektriske utelamper er ofte mer robuste, men mange har begrenset anledning til å justere lysstyrke. Dette bør du tenke på dersom lampene skal lyse opp planter som står bare 5-30 cm unna lyskilden. Velg lamper med lav til moderat lysstyrke, eller aller helst lamper som kan dimmes som nærmere omtalt under. 

Dimming og fargevalg

Flere leverandører av hagebelysning tilbyr "smarte lamper" hvor du enkelt kan kontrollere lysstyrke og farger på en egen app. Den store fordelen med dette, er at du kan tilpasse lysstyrken til dine ønsker og preferanser, og forsterke stemningen i hagen med farget lys. Det er også en fordel for plantene at lyset kan programmeres til å slukke etter leggetid, slik at plantene ikke blir eksponert for sterkt lys gjennom hele døgnet.