Hvis du liker å omgi deg med levende planter, er du allerede en viktig bidragsyter til en mer bærekraftig verden. Men valg av plantekasser, jord, planter og gjødning vil ha stor betydning for hvor godt du hjelper naturen og klimaet på lang sikt. Her har vi samlet kunnskap, råd og noen dilemmaer det kan være givende å sette seg inn i for å bli så bærekraftig som mulig i hagen.

Velg varer som varer

Det er mange utendørsprodukter som ikke tåler et tøft, nordisk klima. Det gjelder også for plantekasser, potter og krukker. Mange importerte produkter sprekker, falmer og råtner - og ender alt for raskt på søppelfyllinga. Derfor er BEDD designet i Norge og produsert i Sverige for å tåle alle nordiske forhold - sommer som vinter, i år etter år. Rustfritt, resirkulerbart stål, med en UV bestandig, robust pulverlakk, gjør at panelene holder seg like fine i tiår. Og når du skal flytte eller gjøre om på uteplassen, er panelene fra BEDD like enkelt å demontere og gjenbruke som de er å montere.

Velg planter som bidrar

Hva du dyrker i kassene dine kan ha stor betydning for hvor bærekraftig de er. Ved å dyrke grønnsaker, salater, frukt og urter, sikrer du sunn og kortreist mat, helt uten sprøytemidler. Ved å dyrke engblomster eller plante ut lokale, norskproduserte blomster, bidrar du til gode forhold for pollinerende insekter, samtidig som du reduserer risikoen for å spre uønskede arter i det norske økosystemet. Det er dessverre også slik at priskonkurransen har medført produksjon og import av en rekke planter som visner og dør alt for raskt. Vi anbefaler derfor å handle hos dyktige faghandlere og gartnerier som kan hjelpe deg å velge kvalitet.

Velg og skap en levende jord

Sunn, levende kompostjord er uendelig mye bedre for miljøet enn torvblandinger med tilsatt næringsinnhold. Én viktig faktor er at utslippene fra uttak av torv (bare i Norge) tilsvarer utslipp fra 48.000 personbiler - og vi ødelegger myrlandskap tilsvarende 700 fotballbaner i året! Vel så viktig er det å tenke på den mikrobiologien som finnes i god matjord. Her bidrar tusenvis av små organismer til plantenes og planetens velvære. Det beste er å kompostere hageavfall og produsere sin egen jord, men et godt alternativ er å snakke med eksperter på ditt hagesenter. Utvalget av torvfri kompostjord blir stadig bedre, og det hjelper både deg og kloden.

Anstendig arbeid og inkludering

Et godt og inkluderende arbeidsliv er ingen selvfølge for alle. Derfor har BEDD siden etableringen jobbet med bedrifter som bidrar til opplæring, sysselsetting og et fantastisk arbeidsmiljø for de som ofte faller utenfor det "vanlige" arbeidsmarkedet. Siden 2021 har vi samarbeidet med Viuno i Fredrikstad, som bl.a. monterer våre selvvannings-kasser og benkebrikker. Viuno er en varig tilpasset arbeidsplass – en VTA bedrift. Her gis det opplæring og arbeid til folk med ulike utfordringer. Der utvikler de seg, opplever mestring og blir skikkelig gode på arbeidsoppgavene sine.

Dilemmaer og tiltak fra BEDD

I BEDD vil vi bidra så godt vi kan til en mer bærekraftig verden. Men, med hvert valg følger det ofte med et dilemma. Vi produserer våre paneler i 1mm stål, som begrenser materialbruken, men like fullt er stål en energikrevende råvare som belaster CO2 regnskapet. Derfor følger vi med på utviklingen av klimanøytralt stål, som er under utvikling hos vår leverandør SSAB.

Vår emballasje er viktig for å beskytte produktene i transport, men bidrar også til stort forbruk av kartong fra treforedlingsindustrien. Derfor tilbyr vi leveranser av uemballerte produkter til store prosjekter, og ser på muligheter for nye måter å pakke produktene på til våre forhandlere.

Som bedrift er vi avhengig av å selge våre produkter, men vi bruker også vår plattform til å dele tips og råd som sikrer at alle lykkes med sine prosjekter, og at de kan ta så miljøvennlige valg som mulig i hagen.

Hvis du har tips til hvordan vi kan bli bedre - hører vi gjerne fra deg. post@bedd.no